Agent Green: Membrii Consiliului Științific al Parcului Național Semenic care s-au opus tăierilor, schimbați din funcție

in Biodiversitate, Video News, Videonews 11 December 2017 74 Views

Prin Ordinul ministrului mediului 2567/2016 privind aprobarea noii componențe a Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, membrii Consiliului Științific al parcului care s-au opus exploatărilor forestiere planificate de Romsilva și avizate de administrația parcului au fost schimbați, potrivit Agent Green. 

Sursa: www.pnscc.ro

Conform sursei citate, membrii Consiliului Științific au fost amenințați în mod repetat că exploatările din rezervații trebuie avizate, în caz contrar aceștia urmând să fie puși să plătească milioane pentru pierderile cauzate pentru că nu se realizează tăierea.

Nu există pierdere pentru că nu ar trebui să existe tăieri planificate într-un parc national”, explică Silviu Constantin, fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

În cele din urmă, Silviu Constantin și ceilalți membri incomozi ai Consiliului Științific au fost schimbați prin ordin de ministru al mediului.

Cea mai mare pădure virgină de fag din întreaga Uniune Europeană

Parcul Național Semenic – Cheile Carasului se poate mândri încă cu cea mai mare pădure virgină de fag din întreaga Uniune Europeană. În iulie 2017, anumite zone insulare ale parcului au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Dar, alte păduri prețioase din parcul național nu sunt suficient de protejate în fața exploatărilor forestiere.

Investigațiile organizației Agent Green dezvăluie o devastare masivă a pădurilor naturale chiar până în mijlocul parcului. Noul documentar de investigație, publicat astăzi, dezvăluie dovezi de încălcare sistematică a legilor și de management defectuos al administrației parcului național și al autorităților de mediu. În unele cazuri, chiar și în rezervațiile naturale ale parcului se fac exploatări forestiere avizate chiar de administrația parcului și cu implicarea altor autorități.

Agent Green și Fundația EuroNatur fac apel la Guvernul României să ia imediat măsuri pentru a opri exploatările comerciale din Parcurile Naționale, pentru a opri degradarea lor și pentru a transfera administrarea acestora la ANANP (Agenția Națională pentru Arii Natural Protejate).

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului este un exemplu tragic, dar elocvent pentru a ilustra managementul defectuos al parcurilor naționale din România. Doar 47% din suprafața parcului este strict protejată. Grav este că, parcul nici măcar nu are încă un plan de management aprobat, iar exploatările forestiere în rezervațiile naturale din parc sunt susținute de însăși administrația parcului. În ultimii 2 ani au fost schimbați din funcție mai mulți directori de parc, fiind invocate diferite motive.

Agent Green a descoperit și filmat exploatările agresive a pădurilor din rezervații natural din parc și de la limita acestuia. Imaginile arată drumuri forestiere chiar și de doi metri în adâncime, pâraie de apă poluate și vaste suprafețe de păduri naturale de fag rase, oferind un peisaj selenar.

VIDEO Parcul Național Domogled – Valea Cernei, cel mai mare și mai degradat parc național din România

Pus față în față cu imaginile dezastrului din parc, Directorul Parcului Național Semenic a refuzat să răspundă întrebărilor și a părăsit grăbit biroul, iar angajații Direcției Silvice au refuzat să însoțească echipa de filmare în locurile de exploatare pentru a fi martori ai dramei din pădure.

Șeful departamentului de Fond Forestier al Direcției Silvice Reșița a avut și el dificultăți în a explica modul în care tăierile agresive ajută la conservarea ariei protejate. Într-un mod cât se poate de absurd el a susținut că regenerarea pădurii protejate necesită exploatări pentru că “trebuie pus în valoare și în lumină semințișul”, iar “arborii bătrâni și bolnavi trebuie să fie îndepărtați”. Dar în realitate au fost extrași arborii cei mai valoroși și s-au lăsat în urmă tufișuri și resturi de exploatare.

Oficialii Agenției pentru Protecția Mediului Caraș, instituția care a dat ultimele avize pentru exploatarea lemnului în ariile protejate, au aruncat vina în curtea altor instituții, despre care spun că sunt responsabile pentru modul în care parcul național suferă din cauza exploatărilor. Cu toate acestea, fostul director al Agenției de Mediu a recunoscut că interesele financiare și exploatarea agresivă exercită o presiune uriașă asupra pădurilor din Parcul Național Semenic. El a recunoscut că Romsilva, Regia Națională a Pădurilor, este mai interesată de exploatare decât de protecția și conservarea pădurilor seculare.

Solicitări adresate ministerului mediului  

  1. Aplicarea scopului și obiectivului principal de non-intervenție pe toată suprafața parcurilor naționale în conformitate cu legislația națională, criteriile și recomandările Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN);
  2. Preluarea administrării unitare și eficiente a tuturor parcurilor naționale de către Stat în cadrul ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate);
  3. Finanțarea pentru administrarea parcurilor naționale din bugetul de Stat, conform OUG 57/2007, art. 30 (2);
  4. Restructurarea Consiliilor Științifice pentru a fi formate exclusiv din cercetători și cadre universitare, independente și cu integritate morală;
  5. Identificarea surselor financiare pentru achiziționarea de către Statul Român a terenurilor private din parcurile naționale acolo unde proprietarii doresc în mod voluntar să își vândă terenurile;
  6. Acordarea compensațiilor pentru proprietarii privați de păduri și pajiști situate în parcuri naționale;
  7. Ajustarea limitelor parcurilor naționale pe criterii științifice pentru cuprinderea pădurilor virgine/multiseculare alăturate sau a ecosistemelor, integral (de exemplu Coșava Mică în Semenic sau Câmpușel în Retezat);
  8. Informatizarea gestiunii și a managementului ariilor protejate prin utilizarea aplicației SINCRON;
  9. Înființarea de parcuri naționale noi (de exemplu Parcul Național Munții Făgăraș și Parcul Național Munții Țarcu).

Comentarii

comentarii