Ministrul Mediului: „românii vor putea accesa programele Rabla și Rabla Plus în jurul datei de 10 mai”

in Legislatie, Revista presei 10 April 2017 284 Views

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat astăzi, la Antena 3, că înscrierile pentru programele Rabla și Rabla Plus vor începe în jurul datei de 10 mai, informează Agerpres. Ghidul de finanțare pentru cele două programe fost publicat pe site-ul ministerului și se află în dezbatere publică.

Programul Rabla și Rabla Plus (destinat achiziției de automobile electrice) este de derulat de Administrația Fondului pentru Mediu din subordinea ministerului de resort.

Potrivit ministrului, românii care dețin mașini mai vechi de zece ani vor putea să acceseze programele Rabla și Rabla Plus în jurul datei de 10 mai. Ministrul Mediului a mai spus că, după dezbaterea publică a Ghidului de finanțare pentru cele două programe, care a fost postat pe site-ul ministerului, trebuie să se realizeze validarea producătorilor.

„Ministerul Mediului are, acum, postat pe site Ghidul de finanțare pentru cele două programe, ghid care este în dezbatere. Și pentru că urmărim ca pașii să fie foarte repede făcuți, astfel încât Ordinul de ministru să poată fi publicat în Monitorul Oficial imediat după dezbaterea publică și, pe urmă, imediat, să trecem la validarea producătorilor, o să spun tuturor românilor că preluăm, pe cât este posibil, toate observațiile care ne sunt făcute prin Facebook, pe alte mijloace de comunicare — mailuri sau chiar pe faxul ministerului”

De asemenea, Ministrul a mai menționat că cetățenii sau persoanele juridice care doresc să-și achiziționeze o mașină electrică, prin programul Rabla Plus, beneficiază de o primă de 10.000 de euro și de 6.500 de lei, primă de casare. De asemenea, Gavrilescu a mai spus că bugetul alocat pentru programul Rabla 2017 este de 180 de milioane de lei. La fel ca în 2016, prima de casare rămâne 6.500 de lei.

”Ministerul Mediului pune la bătaie, pentru Programul ‘Rabla’, 180 de milioane de lei. Fiecare cetățean sau fiecare companie care are o mașină mai veche de 10 ani poate să primească o primă de casare de 6.500 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.000 de lei, pentru mașinile care au emisii până în 98 de grame CO2 și încă un ecobonus de 1.500 de lei pentru mașinile hibrid”

În plus, Grațiela Gavrilescu a mai spus că Ministerul Mediului mai finanțează și un program pentru stații de încărcare, destinate automobilelor electrice.

”Programul Rabla Plus este, într-adevăr, puțin diferit în ceea ce privește Ghidul de finanțare, ținând cont că suma este, din câte cunosc, aproape cea mai mare din Europa pentru motoarele electrice. Dorim să scăpăm de poluarea din marile orașe și cât de mulți români să poată să acceseze acest program. În paralel, Ministerul Mediului finanțează tot prin programul de la Administrația Fondului de Mediu și rețelele prin care putem să ne alimentăm. Cred că orașul pilot care o să beneficieze de o astfel de rețea va fi chiar Capitala, pentru că în felul acesta dăm și un exemplu. Avem o Capitală minunată, dar care trebuie să scape de poluare și lucrul acesta este extrem de important”

Înscrierile pentru Rabla 2017 ar putea începe pe 24 aprilie, pentru Rabla Plus pe 2 mai

Comentarii

comentarii